Douglas schuur met luifel en planken gepotdekseld in Nieuw Buinen

In Nieuw-Buinen is een mooie Douglas schuur van 3 bij 5 meter geplaatst met een overstekende luifel van 50cm breed. De Douglas planken van 22 x 200 zijn gepotdekseld.

De schuur is voorzien van 2 ramen van 60cm bij 50cm aan de voorzijde. De brede loopdeur is ook van Douglas hout gemaakt. De schuur is op zwarte betonbanden gezet en voorzien van zwarte dakpanplaten.

De goede eigenschappen van Douglas hout

Douglas hout is esthetisch gezien een prachtige houtsoort. Het wordt in Nederland steeds vaker gebruikt voor houten buitenverblijven. Douglas hout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en wordt na droging steeds harder! Douglas dankt zijn natuurlijke duurzaamheid aan een hoog kernhout-gehalte. Kernhout is het, meestal donkerdere, zwaardere hout in het binnenste van de boom.

Het hout dat aan de buitenkant van de boom zit, onder de bast, noemt men spinthout. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven. In tegenstelling tot het spinthout, is kernhout dood. Het kernhout heeft de transportfunctie verloren en heeft een steunfunctie voor de boom gekregen. Vandaar dat hout met een hoog kernhout-gehalte sterker is!

Door zijn sterkte is het Douglas hout uitermate geschikt om voor houten schuren te gebruiken.

Douglas hout is van nature al duurzaam. Onbehandeld gaat Douglas eenvoudig tien tot vijftien jaar mee. Om de duurzaamheid van Douglas verder te verlengen, kunt u het hout afwerken met een beits of impregneer. Onbehandeld Douglas hout heeft bovendien de eigenschap te vergrijzen. Door het hout te behandelen met een beits, kan het vergrijzen worden tegengegaan.